Prednosti Implantologije

Nedostatak zuba se do sada najčešće rešavao izradom mosta čiji su nosači bili susedni zubi koji su se brusili i postajali sastavni deo mosta.

U slučaju primene implantata kao rešenja za nedostajuće zube ne postoji potreba za brušenjem susednih zuba. Implantat se ugrađuje na mesto nedostajućeg zuba, ponekad odmah nakon vađenja zuba u prostor izvađenog korena zuba. Implantat u stvari zamenjuje koren zuba. Na ovoj “zameni” korena će biti izrađena krunica nedostajućeg zuba čiji će oblik, boja i funkcija biti identični zubu koji nedostaje.

Dentalni (zubni) implant

Dentalni implantati su postali standard za nadoknadu izgubljenog zuba u stomatološkoj praksi. Dentalni implantat je šraf izrađen od medicinskog titanijuma koji se ugrađuje u viličnu kost u prostor gde nedostaje zub.

Medicinski titanijum ima dve važne osobine: veoma je čvrst i biokompatibilan materijal što znači da ga za razliku od mnogih drugih materijala organizam ne odbacuje kao strano telo.

Potrebno je oko 3 meseca da implant( šraf) bude integrisan u viličnu kost. Nakon što bude integrisan šraf će se ponašati kao koren zuba. Na implantat se stavlja nosač koji je osnova za izradu nove krunice zuba.

Uz dobro održavanje higijene i redovne kontrole kod stomatologa implantat može opstati do kraja života.

Dentalni implantati su u modernoj stomatologiji u upotrebi više od 30 godina. Godišnje se u svetu ugradi više od 6 miliona implantata. Dugoročna stopa opstanka implantata je preko 95%, a uz dobro održavanje oralne higijene može biti i veća.

Osnovni materijal od kojeg se izrađuju implantati, medicinski titanijum, je u upotrebi u modernoj medicini duže od 60 godina. Najpre je korišćen u ortopediji za ugradnju veštačkog kuka. Rađena su obimna istraživanja i testiranja materijala za primenu u medicini i stomatologiji.

Placeholder image

Gubitak zuba

Posledice gubitka zuba su:

  1. Migracija zuba u prostor nedostajućeg zuba
  2. Promene u ishrani:
    u zavisnosti od broja izgubljenih zuba, nastojimo da izbegavamo hranu koju je teže žvakati što može značiti da više ne jedemo hranu u kojoj smo uživali ili je značajna za balans našeg digestivnog sistema I celog organizma.
  3. Izbegavanje smejanja u društvu
  4. Gubitak vilične kosti:
    prisustvo prirodnih zuba i njihova funkcija žvakanja stimuliše kost oko korena zuba i njeno očuvanje.

Skoro istovremeno sa gubitkom zuba počinje i proces gubitka kosti. Zaista, u mnogim slučajevima i do 25% okolne kosti može biti izgubljeno u prvih 5 meseci nakon gubitka zuba. Gubitak kosti može imati značajan efekat na naš izgled jer kost i zubi predstavljaju i potporu koži oko naših usta.

Savremena implantna terapija je u mogućnosti da reši skoro sve posledice nastale gubitkom zuba.

Podržava normalno žvakanje, kost oko implantata je ponovo stimulisana pa će ova stimulacija usporiti ili zaustaviti proces gubitka kosti. Postavljanjem implantata i izradom krune zuba sprečava se migracija preostalih zuba u prazan prostor. Ponovo se može jesti kao sa zdravim, prirodnim zubima. Funkcija žvakanja i osećaj je kao kod prirodnih zuba. Fizionomija i izgled lica će biti isti kao kod zdrave, prirodne denticije. Pravilnu procenu uspešnosti implantatne terapije treba da uradi vaš stomatolog.

Može li implantat biti neuspešan?

Veoma retko implantati mogu biti neuspešni. Neuspeh može biti posledica mnogih faktora kao što su neki zdravstveni problemi pacijenta, stanje kosti, loša oralna higijena i pušenje. Održavanje dobre oralne higijene i redovne kontrole kod stomatologa mogu sprečiti neuspeh implantata i uticati na njihov dugotrajni opstanak u ustima.

U čemu je razlika između mini dentalnih implantata i ostalih implantata?

SD mini dentalni implantati su mnogo manji od “standardnih” dentalnih implantata, približno dvostruko. Zbog te osobine procedura njihove ugradnje je manje invazivna u poređenju sa ugradnjom standardnih implantata. Zbog malog prečnika ovi implantati mogu biti postavljeni bez hirurškog reza,, kroz desni, pa posle procedure ugradnje neće biti bola i neprijatnosti. Tretman standardnim implantatima može trajati i do 3 meseca pre nego što sve procedure budu završene, a tretman SD mini implantatima je gotov i za manje od 2 sata pa se sa normalnom ishranom može nastaviti već sutradan.

Placeholder image

U kojim slučajevima se upotrebljavaju SD mini implantati? Mogu li zameniti upotrebu standardnih implantata?

Osnovna primena mini dentalnih implantata je stabilizacija totalnih proteza u bezuboj vilici. Mogu se koristiti u slučajevima jednog nedostajućeg zuba ili u slučajevima kada treba izraditi most kao protetsku nadoknadu ali to zavisi od svakog pojedinačnog slučaja i preporuke stomatologa.

Kakvi su troškovi u poređenju sa standardnim implantatima?

Troškovi zavise od mnogo faktora i razlikuju se kod svakog posebnog slučaja. O troškovima je najbolje razgovarati sa odabranim stomatologom koji pravi plan terapije. Zbog minimalno invazivne procedure ugradnje kao i kratkotrajnog tretmana u poređenju sa standardnim implantatima, troškovi terapije SD mini dentalnim implantatima su približno 30-50% manji.

Da li je bolna procedura ugradnje SD mini dentalnih implantata?

SD mini dentalni implantati se ugrađuju u prednji deo vilice, region u kojem nervi dobro reaguju na dentalnu anesteziju. Mnogi pacijenti će osećati izvestan pritisak u vilici tokom procedure ali ne i bol. U većini slučajeva neprijatnost će potpuno nestati u narednih 20 sati posle procedure.

Vilice funkcijom žvakanja proizvode snažne sile. Da li ovi implantati mogu da puknu?

Ovi implantati su izrađeni od specijalne legure titanijuma koja ima dve značajne karakteristike; spada među najjače metale koji mogu da podnesu snažne sile koje proizvodi vilica i biokompatibilan je što znači da se odlično integriše u kost. Zbog toga je titanijum materijal izbora za mnoge tipove humanih implantata.

Copyright © 2015 and All Rights Reserved - Ordinacija Brajković
Podelite stranicu na:


Sajt napravio: Angelco